Klinische les ‘Ondervoeding & Kauw- en slikproblemen’

Proef en leer meer over ondervoeding & kauw- en slikproblemen tijdens deze scholing

 

Kauw- en slikproblemen en ondervoeding zijn veelvoorkomende problemen in de huidige maatschappij waar het toch al snel om overgewicht gaat. In de thuissituatie is gemiddeld 1 op 3 senioren ondervoed. Dit is een hoog percentage en helaas heeft ondervoeding nadelige gevolgen op het welzijn en functioneren. Als gezondheidsprofessional kan u consumenten helpen in de strijd tegen ondervoeding en bij kauw- en slikproblemen. Tijdens deze scholing geeft diëtist Mariska Dute u uitleg over deze ziektebeelden en handige tips die u kan toepassen in de praktijk.

 

Inhoud:

In deze cursus van 3 uur wordt aandacht besteed aan ondervoeding en kauw- en slikproblemen door middel van:

– Een gedeelte theorie,

– Het uitvoeren en bespreken van casuïstiek

– Sensorisch onderzoek, smaaktesten van eiwit- en energieverrijkte producten

In de casuïstiek zullen de meest voorkomende voedingsproblemen naar voren komen.

Zodat je goed weet wat je moet doen als je bepaalde problemen tegenkomt bij een cliënt.
Tijdens de smaaktesten en het sensorisch onderzoek maakt u kennis met de eiwitverrijkte Bouwsteentjes en Easy-to-Eat. U zult zelf ervaren hoe deze producten een onderdeel kunnen zijn van het voedingsadvies.

 

 

 

Doelstelling:

– Aan het eind van de scholing weet de verzorgende/verpleegkundige wat de oorzaken en gevolgen zijn van ondervoeding en kauw- en slikproblemen.

– Aan het eind van de scholing weet de verzorgende/verpleegkundige welke adviezen er gegeven kunnen worden aan cliënten met ondervoeding en/of kauw- en slikproblemen.

– Je hebt kennis van diverse eiwitverrijkte producten opgedaan en hoe dit ingezet kan worden bij de behandeling en voorkoming van ondervoeding en/of kauw- en slikproblemen.

– Aan het eind van de scholing heeft de verzorgende/verpleegkundige ervaren hoe het is om kauw- en slikproblemen te hebben.

– Je weet de rol van een diëtist te benoemen

– Je kan je rol als zorgprofessional benoemen bij een cliënt met ondervoeding en/of kauw- en slikproblemen.

 

Doelgroep:

Verzorgende (IG) niveau 3, Verpleegkundige niveau 4 en 5, Met of zonder ervaring welkom.

 

Voorbereiden:

Neem voor de scholing één voorbeeld cliënt uit de praktijk mee met ondervoeding en/of kauw- en slikproblemen. Schrijf voor u zelf kort wat punten op over deze cliënt. Dit is input voor het onderdeel casuïstiek.

Accreditatie:

Voor deze cursus kan je 3 ODA punten bijschrijven het kwaliteitsregister V&VN (indien je lid bent).
Deze kan je zelf invoeren na afloop van de scholing.

Kosten:

€ 39,00  incl. btw

Praktische zaken: 

Inbegrepen:

– Onbeperkt koffie/thee/water/ gedurende de cursus
– Gratis parkeren
– Gebruik van materialen
– Bewijs van deelname

Aanmelden:

Je kunt je aanmelden via de button.

 

De docent:

Mariska Dute is ruim 12 jaar werkzaam als (sport)diëtist-voedingskundige. Ze heeft ruime ervaring in het begeleiden van cliënten met uiteenlopende ziektenbeelden, waaronder ondervoeding en kauw- en slikproblemen.
Mariska heeft gewerkt onder andere als diëtist in het Slingeland ziekenhuis in Doetinchem, als productontwikkelaar/rayonmanager en docent bij de opleiding Voeding & Diëtetiek van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.
Sinds 2016 heeft ze haar eigen bedrijf: ‘Mariska Dute Voeding, Sport en Advies’. Vanuit haar eigen onderneming begeleid ze individuele cliënten en werkt ze onder andere als diëtist-productontwikkelaar bij Innopastry, als docent voor de NCOI en geeft ze diverse workshops voor opdrachtgevers in het bedrijfsleven.

Datum

09 jun 2020

Tijd

13:00 - 16:00

Kosten

39 euro incl btw

Locatie

Nescio Hotel - Haren (Gr). Voorheen Postiljon Hotel
Emmalaan 33 Haren (Gr.)

Organisator

de Groot Scholing & Zorg
Telefoon
06 13 79 14 79
Email
info@degrootscholingenzorg.nl
QR Code